Juuri oikeaan aikaan

26. maalis, 2022

Venäjä rahoittaa sotaretkeään ja raakaa siviilien teurastusta öljyn ja kaasun myynnillä. Euroopan maat pyristelevät sen vuoksi irti niiden käytöstä nopeammin kuin muuten oli tarkoitus. Se merkitsee myös ilmaston vaatiman vihreän siirtymän nopeuttamista.

Energiayhtiö ST1:n pääomistaja Mika Anttosen mielestä Suomen tulisi keskittyä kotimaisten hajautettujen energialähteiden käyttöönottoon. Lämmityksessä olisi tavoiteltava kaikenlaisen polttamisen vähentämistä hyödyntämällä maalämpöä ja lämpöpumppuja. Olen Anttosen kanssa täysin samaa mieltä.

Olemme Miljoonatornissa oman osuutemme jo tehneet, juuri oikeaan aikaan. Aloitimme viisi vuotta sitten helpoilla ja halvoilla keinoilla, lämpölaseilla näyteikkunoihin sekä ilmastoinnin ja lämmityksen säädöillä.

Kaksi vuotta sitten maan hallitus tuli apuun subventoimalla maalämpöön siirtymistä. Tartuimme heti mahdollisuuteen ja irrottauduimme viime kesänä polttamalla tehtävästä kaukolämmöstä. Yhdistelmä maalämpö, lämmön talteenotto ja lämpöpumput pudottivat ostoenergian määrän kolmasosaan entisestä. Se oli suuri askel monessa mielessä. Ilmasto kiittää, ja lompakko kiittää.

Biopolttoaineilla ja sähköautoilla voimme vähentää fossiilisen energian käyttöä liikenteessä. Varustimme juuri Miljoonatornin autotallit sähköautojen tehokkaalla latausmahdollisuudella. Ennen tulevaa kesää katollemme asennetaan aurinkovoimala, sekin on pieni askel oikeaan suuntaan.

Heikki Laitinen

Hengästyttävä remonttijakso

2. maalis, 2022

Talo on kokenut valtaisan muutoksen viime vuosituhannen tekniikasta nykypäivään, uskallan sanoa tulevien vuosikymmenien tekniikkaan. Lopetimme lämpimiksemme polttamisen. Uusiokäytämme oma lämpöämme ja tuotamme sähköä auringonvalosta. Asukkaat voivat siirtyä halutessaan sähköautoiluun ja ladata ne omassa tallissa.

Viime keväänä alkanut myllerrys on ottanut puuhamieten ja naisten voimille ja hermoille. Se on varmasti ottanut myös asukkaiden hermoille. Asunnoissa ja liiketiloissa on tehty remonttitöitä, ja se on häirinnyt normaalia eloa enemmän tai vähemmän. Enimmäkseen asiat ovat sujuneet hyvin, ja asukkaat ovat kiitelleet remontoijien ammattitaitoa ja käytöstä. Ongelmiltakaan ei ole vältytty. Pandemia on viivyttänyt joidenkin osien saantia, ja remonttimiehiä on sairastunut. 

Mutta nyt olemme vahvasti voiton puolella, ja remontti on valmistumassa alkuperäisessä aikataulussa. Vain aurinkovoimalan valmistuminen jää loppukevääseen. 

Kiitän jo tässä vaiheessa kaikkia osakkaita ja asukkaita rakentavasta yhteistyöstä remontista päätettäessä ja sitä toteutettaessa. Myös urakoitsijat ja heidän työmiehensä ja -naisensa ansaitsevat suuret kiitokset.

Heikki Laitinen

Sähköt uusiksi ja viilennystä

24. touko, 2021

Tekemistä vailla valmis! Näin voi sanoa hyvällä syyllä, sillä isot päätökset on nyt tehty erikoisessa yhtiökokouksessa: osallistujia oli sekä kirjeitse että etäyhteydellä. Menettely toimi hyvin, osakkaista 70 % osallistui ja teki yksimielisiä päätöksiä. Asiaa varmasti auttoi se, että osakkaiden ei tarvitse merkittävästi kaivaa kuvetta remonttien rahoittamiseksi. Siitä pitää huolen lämmityslaskun pieneneminen.

Viilennyskonvektoreiden asentaminen asuntoihin jää kuitenkin osakkaille, yhtiö kun tuo putkiston vain eteisen seinään asti. Useimmat päätynevät viilennyksen hankkimaan, kohtuuhintaan saa ison parannuksen asumisen mukavuuteen, jopa terveellisyyteen. 

Heinä-elokuussa alkava ja ensi vuodelle venyvä remontti vaatii vielä kärsivällisyyttä ja eteen tulevien asioiden/ongelmien ratkomista. Hyvin suunniteltu on vasta puoliksi tehty. Toivotaan että lopussa kiitos seisoo!

Kuva

30. huhti, 2021

Aikamoinen vehje on tämä lämpökaivon pora. Päivässä syntyi 330 m syvä reikä halkaisijaltaan 115 mm. Pelkäsimme meteliä, mutta eipä sitä  paljon kuulunut sisälle onneksi. Kuva Heikki Laitinen asunnon parvekkeelta

Aikamoinen vehje on tämä lämpökaivon pora. Päivässä syntyi 330 m syvä reikä halkaisijaltaan 115 mm. Pelkäsimme meteliä, mutta eipä sitä paljon kuulunut sisälle onneksi. Kuva Heikki Laitinen asunnon parvekkeelta

Lämmitys uudistuu taloudelliseksi ja ilmastoystävälliseksi

27. maalis, 2021

Pitkään valmisteltu lämmityksemme uudistaminen on viimein toteutumassa oikeasti. Porauskoneet tulevat todennäköisesti jo vapun alusviikolla pihaan poraamaan 9 reikää aina 300 metrin syvyyteen. Pumppaamme sieltä taloomme ensi talven lämmöt.

Lisäksi alamme ottaa talteen aimmin naakoille mennyttä poistoilman lämpöä. Tovottavasti naakat silti jatkavat lentonäytöksiään Kalevan kirkon ympäristössä. 

Ilmasto iloitsee, sillä energian kulutuksemme putoaa kolmannekseen entisestä. Muutoksella on tietysti hintansa. Hinta ei onneksi näy kukkarossamme, sillä maksamme investoinnin lämmityksen säästöillä. Myös hallituksen säätämä uusi taloyhtiöiden energiatuki auttaa meitä merkittävästi, kiitos siitä. 

Maalämpökaivot antavat kesäisin myös viileää. Sen tuominen asuntoihin vaatii oman tekniikkansa, erilliset viilennyspuhaltimet asuntoihin. Niiden asentamisen aika tulee sähköremontin yhteydessä. Voi valitettavasti olla, että vielä ensi kesän helteisiin ne eivät ehdi.