Liikesiiven vuokralaisia

Talon liikesiipi oli valmistunut jo ennen muuta taloa. Ensimmäinen vuokrasopimus vielä keskeneräisessä talossa solmittiin syksyllä 1955 kauppias Henrik Julinin kanssa. Julinille vuokrattiin 57 neliömetrin liikehuoneisto ja siihen liittyvä alakerran varasto. Julin sai luvan kiinnittää ulkoseiniin valo- ym. mainoksia, kunhan kaupungin julkisivulautakunta ja Harry Schreck hyväksyisivät ne. Julinit pitivät talossa myymälää 1980-luvulle saakka kasvattaen vuosien mittaan liiketilojaan.  

Muita liikesiiven tai talon alakerran vuokralaisia olivat Otra Oy:n rautakauppa, Granholmin kukkakauppa, Mestarileipä Oy:n leipä- ja konditoriamyymälä, Maija-Liisa Niemisen leninkiompeluliike ja Hämeen Kemiallinen Pesu- ja Silitysliike. 

Liikehuoneistot eivät kuitenkaan osoittautuneet sellaiseksi kultakaivokseksi kuin Kalevan kaupunginosan yleisessä rakentamishuumassa oli ajateltu. Helmikuussa 1957 pidetyssä hallituksen kokouksessa käsiteltiin jo vuokranalennuspyyntöjä, joita talon liikevuokralaiset olivat tehneet. Vähän joustettiin, mutta jousto päätettiin jättää vain yhtä vuotta koskevaksi.  

Taloyhtiön hallituksen kokouksessa maaliskuussa 1958 toimistotilojen huono vuokrattavuus puhutti. Kokous pidettiin poikkeuksellisesti Kauppaseuran huoneistossa, mutta Kauppaseura oli sikäli luonnollinen tapaamispaikka, että useat osakkeenomistajista olivat Kauppaseuran jäseniä: Aarne Palomäki, Kalevi Arvola, Harry W. Schreck, Heikki Häkkinen ja Asser Mäkinen. Oli herännyt ajatus, että liikesiiven toimistot muutettaisiin asunnoiksi. Kokouksessa kuitenkin todettiin, että suunnitelma toimistojen muuttamisesta asunnoiksi oli kuolleena syntynyt. Muutostyöt maksaisivat paljon eikä tiloista olisi tullut kunnon asuntoja.  

1970-luvun hyvinä vuosina vuokralaisia riitti. Vuokralla olivat Schreckin arkkitehtitoimisto (106 m²), Eero Estolan (36 m²) ja Asko Hukan (32 m²) lääkärinvastaanotot, Valinta Julin (88 m² + 40 m²), Tornin Kukka (17 m² + 16 m²), Kemikalio Valoma (17 m²), Kampaamo Rautiainen & Linden (41 + 16 m²) ja Tornin Pesula (43 m²). Kellarikerroksessa sijaitsi Ritva Mäkisen Taidekellari (43 m²). Myös pari autotallia oli vuokrattu ulkopuolisille.  

Joidenkin liikevuokralaisten kanssa oli vuokranmaksuongelmia, mutta Tornin Herkulla meni hyvin. Vielä 1980-luvun puolivälissä asunnonmyyjät mainostivat taloa Julinin mainiolla lihatiskillä. Pienten elintarvikeliikkeiden aika alkoi kuitenkin olla ohitse, ja muutaman vuoden kuluttua Julin lopetti elintarvikeliikkeensä talossa.

Talon myöhempiä vuokralaisia ovat olleet mm. Tampereen Sairashuolto, Fysikaalinen hoitolaitos, Kirjaedustus Kärkkäinen Oy ja Hiusmuotoilukeskus Guru.

Artikkeli perustuu Yrjö Varpion julkaisuun Talo vahvassa keski-iässä (2006).

Valinta Julinin hyllyistä ja tiskiltä löytyi monenlaista herkkua - hedelmäsäilykkeitä ja hilloja, hapankorppuja, kahvia ja kananmunia, voita, juustoa, jogurttia ja rasvasilliä.

Tornin Herkun avajaismainos talon valmistumisvuodelta 1956.

Julinin kauppiaspariskunta myymälänsä ovella vuonna 1956.