Normaalin puhtaanapidon lisäksi kerrostalon huoneistot eivät vaadi kovin paljon jatkuvaa huoltoa. Tärkeimpiä seikkoja ovat palovaroittimien toiminnan varmistaminen ja märkätilojen hoito. Pattereissa on termostaattiventtiilit, joista huoneen lämpötilaa voi säätää. 

PALOVAROITTIMET

Asuntoihin asennettiin vuonna 2022 kymmen vuoden paristoilla varustetut palovaroittimet, joiden kunnosta ja pattereiden vaihdosta vastaa taloyhtiö. Asukkaan on hyvä testata aika ajoin varoittimen toiminta. 

ILMANVAIHTO

Talossa on koneellinen poistoilmanvaihto. Keittiössä, wc:ssä ja pesuhuoneessa on poistoilmaventtiili. Ne on hyvä puhdistaa säännöllisesti, ainakin kerran vuodessa, jotta ilma vaihtuu tehokkaasti. Ainakin olohuoneen ja makuuhuoneen ikkunan puitteessa on korvausilmaventtiili. Sen tulee olla auki myös talviaikana, jotta ilmanvaihto toimii kunnolla ja sisäilma pysyy terveellisenä. Venttiilin kangassuodatin on syytä pestä tai vaihtaa kerran vuodessa.

Keittiön liesituulettimessa oleva rasvasuodatin on hyvä puhdistaa tarpeen mukaan. Ruokaa valmistettaessa suodattimeen kertyy rasvaa, joka voi ylikuumentuessaan syttyä palamaan.

VESI JA VIEMÄRI

Pesu- ja märkätilojen lattiassa olevat lattiakaivot ja pesualtaiden alla olevat hajulukot on hyvä puhdistaa noin kaksi kertaa vuodessa. Niihin kertyy hiuksia ja muuta irtoavaa ainetta, joka voi tukkia viemärin.

Märkätilojen silikonisaumoja sekä muovimattojen/-tapettien kuntoa on hyvä seurata ja uusia tarvittaessa.

Vuotavasta vesihanasta tai wc-pytystä on tehtävä heti vikailmoitus. Vesilasku kohoaa yllävän paljon vuodon vuoksi.

PARVEKKEET

Parvekelattioiden vesieristyksenä on lattian pinnassa oleva Conclad-pinnoite. Sen vaurioituminen voi päästää veden rakenteeseen. Siksi pintaa on suojattava naarmuttumiselta ja kemikaaleilta. Pinta suositellaan puhdistettavaksi säännöllisesti terävistä materiaaleista, kuten esim. sorasta ja kivistä, puhdistus tehdään vedellä ja saippualla. Kloorin ja ammoniakin käyttöä puhdistusaineena tulee välttää. Kalusteiden jaloissa on hyvä olla muovisuojat.

Puiset parvekekaiteet tarvitsevat öljyä vuosittain, pyrimme järjestämään öljyämisen yhtiön toimesta.

SÄHKÖ

Viallinen tai väärin kytketty sähkölaite on pahimmassa tapauksessa hengenvaarallinen. Vioista on tehtävä vikailmoitus. Sähköasennukset ja -korjaukset tulee aina jättää ammattilaisten tehtäväksi.

Lampun ja sulakkeen vaihdot voi asukas tehdä itse. Myös jännitteettömän pistorasian tai kytkimen peitelevyn voi irrottaa esimerkiksi tapetoinnin ajaksi, tällöin tulee muistaa kääntää sulake nolla-asentoon. Asukas voi myös asentaa valaisimen ns. sokeripalaan ja vaihtaa sokerinpalan tilalle valaisinpistokkeen, tällöinkin on varmistettava jännitteettömyys. Asunnon sulakkeet ovat sen eteisessä sijaitsevassa sähkökaapissa.