Kuka oli Harry W. Schreck?

Talon historia henkilöityi alkuajoista 1990-luvulle pitkälti arkkitehti Harry W. Schreckiin. Hän oli suunnitellut talon, hän oli sen suurin osakkeenomistaja, sitten isännöitsijä. Usein hän yhtiökokouksissa sekä johti puhetta että piti itse pöytäkirjaa. Hänen kädenjälkensä näkyi siinä, miten taloa hoidettiin.

Schreck oli syntynyt Tampereella 1904. Hänen isänsä Theodor Schreck oli toiminut Finlaysonin tehtaiden rakennusmestarina edellisen vuosisadan lopulla, ja 1900-luvun alussa hän oli itsenäinen urakoitsija.

Theodor Schreckin rakentamista taloista näyttävin on Tampereen Teatterin rakennus 1913 – poika toimi saman teatterin hallituksen puheenjohtajana 1960-luvulta 1980-luvulle.

Vuonna 1936 Harry W. Schreck perusti Hämeenlinnaan oman arkkitehtitoimiston, mutta jo seuraavana vuonna syntyi Tampereelle Arkkitehtitoimisto Harry W. Schreck, jonka johtaja Schreck oli toiminnan alusta aina vuoteen 1990.

Jo ennen sotia Schreck oli saanut mainetta julkisten rakennusten suunnittelijana. Hän piirsi pankkirakennuksia Suomen Pankille, Kansallis-Osake-Pankille, Suomen Yhdyspankille ja Säästöpankeille ympäri maata. Vuodesta 1945 lähtien hän oli lähes kahdenkymmenen vuoden ajan Suomen Pankin arkkitehti. Sotavuosina Tampereelle Hämeenkadun ja Hatanpään valtatien kulmaukseen kohonnut Suomen Pankin toimitalo on hänen piirtämänsä. Hannu Salama kuvaa talon rakentamista romaanissaan Siinä näkijä missä tekijä.

1950-luvulta lähtien Schreck vaikutti näkyvästi Tampereen kaupunkikuvaan suunnittelemillaan julkisilla rakennuksilla: Pyynikin uimahalli 1956, Kaukajärven koulu ja vapaa-aikatalo 1972, Tampereen teknillisen korkeakoulun ykkösvaihe Hervantaan 1974, Ahvenisjärven peruskoulu samaan kaupunginosaan 1974, Kaukajärven sivukirjasto 1976, Hervannan lukio 1978, Tampereen Teatterin Frenckellin näyttämön rakennustyöt 1980, De Gamlas Hem – Pirkanmaan Musiikkiopisto 1984 ja Tampereen vanhan kirjastotalon muutostyöt 1988.

Petsamonkatu 14:ssa talon kahdeksas ja yhdeksäs kerros olivat alun alkaen Schreckien valtakuntaa. Osakkeita omistivat Harry W. Schreckin ohella hänen vaimonsa Alli Schreck sekä 1930-luvulla syntyneet lapsensa.

Artikkeli perustuu Yrjö Varpion julkaisuun Talo vahvassa keski-iässä (2006).

Harry W. Schreck