Tarinoita vuosien varrelta

Julkaisemme näillä sivuilla tarinoita talon elämästä. Onko Sinulla tarina, kirjoita ja lähetä se julkaistavaksi! Lyhyt tarina mahtuu VIERASKIRJAAMME. Pitemmän voit lähettää sähköpostilla osoitteeseen h.j.laitinen(ät)gmail.com.

Alla on linkki tarinoiden pariin:

Talon historiaa

Petsamonkatu 14 valmistui 1956. Sitä nimitettiin alkuun Kymmenenneksi torniksi, ja kansan suussa se sai nimen Miljoonatorni. Arkkitehti Harry Schreckin suunnittelema talo edusti aikanaan moderneinta mahdollista kerrostaloasumisen tasoa. Aikakauden vaatimukset näkyivät siinäkin, että tilaviin huoneistoihin oli varattu myös palvelusväen huone. Taloon rakennettiin myös liikesiipi, jonka vaihtuvat vuokralaiset ovat olleet osa talon elämää. Talon hallinnossa ovat vuorotelleet kulloisetkin asukkaat, joista monilla varsinkin alkuaikoina oli monenlaisia julkisia tehtäviä Tampereella. Talo on nähnyt runsaan 75 vuoden ajan Tampereen ja Suomen värikästä historiaa ‒ alkaen talven 1956 yleislakosta ja ulottuen valtionpäämiesten vierailuihin talossa. 

Näilllä sivuilla olevan historiikin on kirjoittanut talon pitkäaikainen asukas, professori emeritus Yrjö Varpio. Tekstit perustuvat hänen laatimaansa laajempaan julkaisuun "Talo vahvassa keski-iässä". Kuvassa Varpio haastattelee Väinö Linnaa. 

Alla olevat linkit vievät historiikin eri lukuihin: