www.petsamontorni.fi
Miten Kalevaa rakennettiin
Tammerkoski-lehti kertoi keväällä 1949 Tampereen suurista rakennussuunnitelmista. Niihin kuuluivat muun ohessa "Teiskon tornit", yhdeksän arkkitehti Harry W. Schreckin suunnittelemaa pistetaloa Kalevan kaupunginosaan. Jokaiseen torniin tulisi yhdeksän kerrosta ja 42 asuntoa. Tornien rakentaminen aloitettiin kesällä 1949.
Tampereen kaupunki kasvoi näinä vuosina vauhdilla kohti itää. 20. kaupunginosassa, joka ulottui Kaupin metsästä Kalevankankaan laidalle ja jota kutsuttiin sodan jälkeen keskeisen maamerkkinsä mukaan Liisankallion kaupunginosaksi, oli talvisodan päättyessä asunut vain 34 henkeä, mutta Petsamonkatu 14:n valmistumisvuonna 1956 siellä asui jo yli 5000 henkeä.
Uusi Kaleva pyrki olemaan modernin Tampereen käyntikortti. Kalevan tornit olivat kaupungin ensimmäiset tornitalot, ja koko alueen rakentamista leimasi 1950-luvun moderni henki ja elämänrytmi. Aamulehti kirjoitti vuoden 1953 lopulla, että idän suunnalta kaupunkiin saapuva sai hämmästellä eteensä aukeavaa näkymää. Kaupungin valot kajastelivat jo kauas mannermaiseen tyyliin, ja Kalevan kaupunginosa tarjosi iltapimeässä saapuvalle huikaisevan näköalan. "Ei ihme, jos matkailijat jo nyt puhuvat Suomen Chicagosta nähdessään tornitalojen kohottavan ylpeästi huippujaan kohden pilviä ja antaessaan iltaisin valojensa loistaa tuhansista akkunoista."
Ensiksi valmistuivat Kalevan puistotien varteen Kalevan tornit joihin asukkaat pääsivät muuttamaan vuoden 1951 lopussa. Putkimiesten lakot tosin viivyttivät töitä niin, että putkityöt jouduttiin tekemään talon asukkaiden toimesta talkoilla loppuun. Kalevan tornien liikerakennuksen ensimmäiseen kerrokseen eli entiseen Korona Baariin, nykyiseen Kivenheiton ravintolaan Teiskontie 1:ssä majoittui Tuotannon pikamyymälä, joka oli Tampereen ensimmäinen itsepalvelumyymälä.
Kalevan tornien valmistuttua rakentamista jatkettiin Teiskontielle ja Ilmarinkadulle. Uusia taloja varten oli perustettu puolikunnalliset rakennusyhtiöt Asunto Oy Kalevantornit ja Asunto Oy Teiskon tornit. Kaupunki rahoitti osakepääoman, mutta 10 vuodessa asukkaat maksoivat vuokrien yhteydessä lainansa takaisin. Helsingin olympialaisten aikoihin myös Teiskon tornit olivat asuttavassa kunnossa. Itäisimmän tornin liikerakennukseen tuli Alkon myymälä, joka siirtyi muualle vasta vuosituhannen vaihteessa.
Ilmarin tornien rakentaminen alkoi keväällä 1952, ja ne valmistuivat seuraavan vuoden syksyllä. Kaikkien siihenastisten tornien korkeus oli 36,5 metriä, ja kunkin kerroksen viidestä asunnosta pienin oli 27 m²:n ja suurin 82 m². Suurimmassa oli kolmen huoneen ja keittiön ohella palvelijanhuone, ajan tarpeiden mukaisesti.
Huikeat tulevaisuudennäkymät väikkyivät kaupungin päättäjienkin silmissä. 1950-luvun puolivälissä kaupunkiin visioitiin kolmea helikopterikenttää, kun kiireisten ihmisten piti vastaisuudessa muka päästä matkustamaan suoraan kaupungin keskustasta toisen keskustaan. Pyynikin uimahalli oli rakenteilla, samoin Ratinan silta Tammerkosken ylitse. Sorsapuistoon alettiin rakentaa lasten liikennekaupunkia.
Kun tornitalot oli 1950-luvun puolivälissä saatu valmiiksi, niissä asui lähes 1400 asukasta eli saman verran kuin jossakin suomalaisessa pikkukaupungissa. Tornitalot olivat kaupungin korkeimmat asuinrakennukset, mistä aiheutui myös ongelmia. Mitä tapahtuisi tulipalon sattuessa? Tampereen palolaitoksen tikkaat ylettyivät vain 6. kerrokseen asti. Kalevan tornit ja Teiskon tornit hyväksyttiin, koska arveltiin, että siirtyminen parvekkeelle antaisi riittävä turvan tulipalon sattuessa. Ilmarinkadulle tultaessa rakennusmääräykset olivat tiukentuneet, ja siksi siellä rakennettiinkin 6. kerroksen ja 9.kerroksen parvekkeita yhdistämään ulkotikkaat, joita pitkin yläkerrosten asukkaat pääsisivät tulipalon sattuessa kapuamaan 6. kerroksen parvekkeelle. Sieltä palokunta voisi tikkaineen käydä pelastamassa heidät!
Artikkeli perustuu Yrjö Varpion julkaisuun Talo vahvassa keski-iässä (2006).
Tälle tyhjälle tontille Harry W. Schreck suunnitteli Kalevan tornit. Tammelan stadion alareunassa.
Kalevan tornit ja Tuotannon pikamyymälä, Tampereen ensimmäinen itsepalvelumyymälä.
Legendaarinen Kalevan Alko sijaitsi Teiskontornien liikesiivessä. Taustalla Ilmarintornit, Petsamonkatu 14 on vielä rakentamatta.
Tornikorttelin piennoismallissa Petsamonkatu 14 paikalla on vielä Kalevan lastentalo.